Tokion kaupunginosaoppaat, osa 1: Shibuya

Neonvalojen Shibuya on monen bilettäjän ja shoppailijan lempikaupunginosa Tokiossa. Kaduilta löytyy kuitenkin myös temppelien rauhaa ja hipsteritunnelmia, kunhan vain tietää mistä etsiä.

 Tervetuloa blogini Tokion kaupunginosaoppaat -sarjan ensimmäisen osan pariin! Osia on luvassa reilut viisi, jotka kokoavat yhteen pakko-nähtävyyksiä ja hiljaisempia helmiä, joihin olen reissuillani törmännyt. Oppaissa hypitään välillä myös naapurikaupunginosiin. Tavoitteena kuitenkin on, että kohteet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan.Nyt lähdetään Shibuyaan. 

Koe: Shibuya crossing

Risteyksen ylittäminen yhdessä satojen muiden kanssa on Tokion ehdottomia must-juttuja. Itselleni hassuinta on, miten joka reissulla Shibuya crossing tuntuu pienenevän. Aluksi olin silmät selälläni ihmisten muurahaismassasta. Mutta erityisesti nähtyäni risteyksen ylhäältä päin olen huomannut, miten pienestä alueesta on lopulta kyse.Risteys on vilkkaimmillaan iltaisin japanilaisten vapaa-aikaan. Jos kaipaat väljyyttä, suuntaa paikalle päivällä.

> Lähin metroasema: Shibuya. Suuntaa Hachikon uloskäynnille.

Näe: Jalankulkukatsomisia korkealta

Parhaan näkymän ja selfie-kulman risteykseen saa MAGNET by Shibuya 101 -ostoskeskuksen katolta. Mag's park-terassin pleksilasien takaa ei tarvitse pelätä pudottavansa kameraansa.Tasanteelle sanotaan olevan 300 ¥ pääsymaksu, mutta viime visiitillä lipunmyynti oli kiinni ja terassille pääsi kävelemään kuka tahansa.

> Osoite: 1-23-10 Jinnan, Shibuya.  

Näe: Hachiko

Tokion kuuluisin koira on Shibuyan aseman edessä istuva Hachiko-patsas. Tuo akita oli Tokion yliopiston professorin koira, joka tuli aina omistajaansa vastaan Shibuyan asemalle. Vaikka professori kuoli, koira tuli silti vuosien ajan asemalle häntä odottamaan. Hachiko patsaineen on noussut uskollisuuden symboliksi ja on yksi Japanin rakastetuimpia nelijalkaisia.Patsas on itse asiassa aika pieni, mutta sen edessä on selfie-jono päivänajasta riippumatta. 

Syö: Hideout Burrito

Kun japanilainen ruoka tulee korvista ulos, kokeile Hideout Burritoa. Baarimaisen rento miljöö tarjoilee burritoja niin kauan kuin tilauksia on (eli tuuri saattaa käydä baari-illan jälkeenkin). Vaihtoehtoja löytyy lihasta vegaaniseen "healthy junk food"-lupauksella.Vegaaniburrito maistui, kaveri kehui katkarapuversiotaan. Ja jos minulta kysytään, paikan ohuenohuet ranskalaiset saattavat olla Tokion herkullisimmat.

Osoite: 35−4 Udagawacho, Shibuya, 150-0042 Tokyo, mene B1F-kellarikerrokseen. / Menu täällä, HappyCow täällä.

Taidetta: Bunkamura

Kulttuurikylää tarkoittava Bunkamura on konserttitalo, teatteri, elokuvasali ja museo. Moni on kehunut konserttitalon akustiikkaa, jossa Tokion filharmonikot esiintyvät säännöllisesti.Museon näyttelyt näyttävät keskittyvän erityisesti eurooppalaiseen taiteeseen – itse kävin koulun kuvituskurssin kanssa ihailemassa Alfons Muchan töitä.

> Osoite: 2-24-1 Dōgenzaka, Shibuya. / Sisäänpääsyhinta vaihtelee. / Englanninkieliset sivut täällä.

Jos et tiedä mitä tahdot ostaa: Mega-Donki, LoFt, Tokyu Hands ja Can Do

Don Quijote on myös yksi niistä kokemuksista, jotka Japaniin matkaavan on pakko kokea. Hyllyjen näytöt huutavat mainoslaulujaan toinen toistensa päälle. Kapeat hyllyt ovat täynnä outoa tavaraa käytetyistä Louis Vuittoneista vessaharjoihin ja ihoa vaalentavaan kosmetiikkaan.Tokion myymälöistä suurin on Shibuyassa sijaitseva Mega-Donki. Paikka soveltuu myös jet lagin aiheuttamiin outoihin aikoihin hereillä olemisiin, sillä tämä Donki on auki 24/7.Itse suuntaan Don Quijoteen halvan kosmetiikan perässä – tai silloin, kun tarvitsen vielä yhden matkalaukun. Pettymyksen taas aiheuttaa Donkin paperitavaraosasto, joka on surkea.

Tyylikkäämmän sekatavaran perässä matkustavalle sopii paremmin Shibuyan cooleimmaksi kaupaksi itseään nimittävä LoFt ja näpertelijän Tokyu Hands. Kummassakin on muuten erityisen ihana valikoima bento-eväsbokseja. Stationary-fanien kannattaa pitää tiukasti kiinni lompakoistaan.Jos nämä kohteet kuulostavat liian kalliilta, Tokion parhaaksi sadan jenin kaupaksi tituleerattu Can Do on myös kurkistamisen arvoinen.

> Mega-Donki: 28-6 Udagawacho, Shibuya, Tokyo. / Tokyu Hands: 12-18 Udagawacho, Shibuya, Tokyo. / LoFt: 21-1 Udagawacho, Shibuya, Tokyo. / Can Do: 36-6 Udagawa-cho, Shibuya.

Hiljenny: pienet temppelit

Harva tietää, että viiden minuutin kävelymatkan päässä Shibuyan aseman vilinästä sijaitsee kaksi hurmaavaa temppeliä. Keisari Ohjinin sielun lepopaikka Konno Hachimangu on rauhaisa shintolaistemppeli. Sen historia juontaa vuoteen 1092, jolloin Shibuyan linnan klaani rakennutti sen sodan jumala Hachimanin kunniaksi. Kurkkaa myös naapurista löytyvä Toyosaka Inari -pyhäkkö, joka on kuin miniversio Kioton suuresta Fushimi Inari Taishasta punaisine torii-portteineen ja inari-patsaineen.

> Konno Hachimangun osoite: 3-5-12 Shibuya, Tokyo, lisäinfoa täällä. / Toyosaka Inarin osoite: 3-4-7 Shibuya, Tokyo.

Kirpputorishoppailijalle: DonDonDown

DonDonDown on yllättävän hyvä monikerroksinen second hand -liike keskellä Shibuyan trendikortteleita. Hinnoittelupolitiikka on hämmentävä - jokaisesta vaatteesta löytyy lappu, jossa on erivärinen hedelmä. Rekkien vierestä löytyy taulukko, josta voi katsoa mitä hintaa mikäkin hedelmä merkitsee.Tarjolla on paljon nykymuotia tyyleittäin jaoteltuna, vintagea ja merkkivaatteita Comme des Garçonsista lähtien. Myös miesten vaatteille löytyy oma kerros. Hinnat eivät ole halvimmat mahdolliset, mutta laatuun nähden todella kohtuulliset.

> Osoite: 25-2 Udawacho, Shibuya, Tokyo. / Nettisivut täällä.

Uniikkia etsivälle: Shibuya Publishing & Booksellers

Uniikkia matkamuistoa etsivän paikka on hipsterihenkinen Shibuya Publishing & Booksellers. Tarjolla on designia, tyylikkäitä lehtiä, kirjoja ja koruja. Omaan matkaani tarttui englanninkielinen opus, joka käsittelee japanilaista tapakulttuuria ja juhlapyhiä.Samalta kadulta ja läheisiltä poikkikaduilta löytyy monta ihanan näköistä ravintolaa ja kuppilaa.

> Osoite: 17-3 Kamiyamacho, Shibuya. / Sivut täällä.

Mene elokuviin: Uplink

Shibuya Publishing & Booksellersin kanssa samalta kadulta löytyy elokuvateatteri Uplink. Ohjelmisto on maailmanelokuvaa ja indietä – bongasin esityslistasta monta Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilta tuttua filmiä. Kannattaa marssia tiskille ja kysyä, missä elokuvissa on englanninkielinen ääni tai tekstitys. Uplinkillä on myös toinen teatteri Kichijojissa.

> Osoite: 37-18 Udagawamachi, Shibuya. / Englanninkielistä infoa täällä ja Shibuyan teatterista japaniksi täällä.

Syö: Kuumba du Falafel

Iskikö falafel-himo? Fafa'silla pöytää pyyhkivän Kuumba du Falafelin setti on ulkonäköään herkullisempi. Palvelu on tylyn hipsteriä, tarjolla on pita-falafeleja, falafel-annoksia, hummusta ja linssikeittoa. Välillä bisnesmiehet käyvät hakemassa annoksen mukaan, minä juon ihanan kitkerää sitruunalimsaa ja unohdan olevani Japanissa.Monen Japanin kuukauden jälkeen olin aika valmis itkemään onnesta puraistessani noita ulkoa rapeita ja sisältä pehmeitä falafeleja.

> Osoite: 23-1 Shinsencho, Shibuya. / HappyCow täällä.

+ Muut kehuvat: Nonbei Yokocho

Myös Shibuyasta löytyy yokocho eli izakaya-tyyppinen pieniä baareja ja syötävää yhdistelevä katu. Yokocho on monen japanilaisen ykkösvalinta illanviettoon.> Osoite: 1-25 Shibuya, Shibuya. / Lisää esim. täällä. ---

Unohtuiko joku Shibuyan helmi? Vinkkaa kommenttiboksissa!

—Seuraa matkojani Instagramin storyistä ja profiilin highlighteista: @iidaeli.Tätä blogia voit seurata Facebookissa Iida in Translation,blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

Previous
Previous

Tokion kaupunginosaoppaat, osa 2: Daikanyama, Meguro ja Ebisu

Next
Next

Aasia-henkiset tärpit Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleille